کتاب «علما در روشنای تاریخ» با موضوع خاطرات روحانیت لرستان از روزگار قاجار تا ظهور انقلاب اسلامی ایران با قلم سیدمحمد سیف زاده به همت انتشارات سیفا منتشر شده است.
خطه لرستان از دیرباز تا کنون سرزمین پرورش مردان و زنان با ایمانی بوده است که به گفته امام خمینیرحمه الله علیه هزاران نفر از لرستان برای من نامه نوشتند که حاضر به قیام علیه شاه هستند حال در میان این مردمان تعداد زیادی روحانی مبارز و از جان گذشته زندگی خود را در راه برپایی پرچم اسلام، عدالت و انسانیت صرف نموده اند و منشأ حرکت و تحولاتی در لرستان و یا سطح ملی و مذهبی بوده اند.
علما در روشنای تاریخ نام کتابی است پیرامون همین مسئله که به قلم سیدمحمد سیف زاده و با کوشش بیست ساله وی به رشته تحریر درآمده است و به خوبی توانسته سرگذشت زندگانی و مبارزات روحانیون لرستان را طی دو قرن اخیر بازگو نماید.
با مروری بر آثار به چاپ رسیده حول محور روحانیت لرستان می توان نتیجه گرفت که این برای اولین بار است که پژوهشی چنین منسجم ودقیق در این خصوص به عمل آمده است.
نویسنده کتاب علما در روشنای تاریخ با بهره گیری از افراد متدین و سرشناس لرستان در مورد سرگذشت روحانیون آن منطقه و مصاحبه با فرزندان و نوادگان آنها و گاها افرادی که خود شخصا با روحانی مدنظر نویسنده در ارتباط بوده اند توانسته بر غنا و ارزش اثر فوق بیافزاید. وی همچنین در این راه از اسناد و مدارک معتبر و منحصر به فرد مربوط به زمان قاجار و پهلوی اعم از اسناد خطی، معاهدات و یا نامه هایی که علما و رجال برجسته درباره لرستان نوشته اند سود جسته است. بخش عمده ی این کتاب، خاطرات علما و مراجعی است، که در ایام جوانی و میان سالی به دعوت روحانیون و معاریف به لرستان آمده اند. در این کتاب به نقش مردم لرستان در حرکت های سیاسی – اجتماعی و ارتباط آن ها با روحانیت پرداخته شده است.
برخی از فصول کتاب شامل زندگانی آیت الله شیخ روح الله کمالوند، آیت الله العظمی بروجردی، حجه الاسلام شیخ مهدی قاضی، آیت الله سید حیدر طاهری و آیت الله جعفر سبحانی می باشد.
کتاب ««علما در روشنای تاریخ» در ۱۲۶۹ صفحه به همت انتشارات سیفا در سال ۱۳۹۲ به چاپ رسیده است.